Arnatuk 2018

(ass./foto: Johannes Ujo Müller)

 

På kvindernes Internationale kampdag, blev Agnes Johnsen kåret som Arnatuk 2018.
Som i de forrige år, blev kvindernes Internationale Kampdag markeret i Taseralik.
I år blev dagen markeret anderledes, da aftenen bød på debat frem for en middag, som man gjorde i de tidligere år.
Blandt fremlæggelserne blev det anført, at man bør udvise mere respekt for sin partner, hvis ligestilling mellem mænd og kvinder skal opnås. Det er vigtigt at respektere sin partner, hvis man selv vil respekteres. En anden fremlægger nævnte, at man bør respektere mændenes og kvindernes forskelligheder.
Det blev desuden blandt andet drøftet, at kvinderne bagtaler hinanden for meget, og som et eksempel blev det berettet, at kvinder, der er flyttet til Sisimiut, har svært ved at finde veninder, selvom lysten er der.
Det blev fremhævet, at kvinder er højtstående og er højt respekterede i samfundet, når vi tænker på vores kultur og historie. Som et eksempel blev Havets Moder og solen Maliina nævnt.
Det blev en meget livlig og givtig debat.

 

Arnatuk Agnes Johnsen

Den pensionerede lærer Agnes Johnsen, der blev kåret som Arnatuk 2018, er stadig aktiv i samfundet. Hun er gift, har børn og børnebørn.
- Hun følger med i samfundet, og kendes ved, at hun ikke holder sig tilbage, når hun har en mening at ytre. Hun har en klar stemme indenfor kulturelle og sprogarrangementer, som visse er glad for og respekterer, men der findes også folk, som kan være irriteret over hende, fordi de ikke er enig med hende. Det kan ikke diskuteres, at hun er fra Sisimiut, og det er tydeligt, at hun respekterer vores forfædre. Hun har en bred viden indenfor historie, som hun med glæde, kombineret med sine egne oplevelser, formidler videre til andre. Hun følger med, og blander sig i begivenheder i byen.
Hun er på grund af sine bedrifter, og på grund af de ting hun udfører som en respekteret person ikke alene kendt i vores by, men også i hele landet, sagde Kirsten Lyberth blandt andet på vegne af panelet.
Hendes gamle kollegaer fortæller, at hun vægter at opgaver gøres fint færdigt.
Det er også blevet bemærket, at hun vægter konstruktive kritik.
Hun har været medlem af bestyrelsen, og formand for lokalavisen Sivdlek'.
I dag arbejder hun frivilligt i foreningen Neriuffik, og er en samtaleperson for kræftramte og er samtidigt koordinator.
- Det havde jeg slet ikke forventet, fordi der er mange kvinder her i Sisimiut, der måske er mere fremtræden end jeg er. Jeg kan dog sige, at jeg er glad for, at jeg er blevet kåret i forbindelse med Taseraliks 10 års jubilæum. Tak, sagde Agnes Johnsen, der er blevet kåret.
Efter talerne holdt Agnes's tre døtre også taler for at takke deres mor.
- Vi mener, at det er på sin plads, at du er blevet kåret. Du er jo en tydelig kvinde og en mor, der uden tøven træder frem. Du siger din mening, som du nogle gange får du negative responser for. Du er dog ikke let at fornærme, og du har vist og lært os, at vi skal lytte til og respektere andres holdninger, sagde hendes døtre blandt andet.
Efter deres tale sang de, som alle tilstedeværende sang med i.
Kvinderne glæder sig til næste år, da kvindernes internationale kampdag falder på en fredag. Arrangørerne til næste år er udpeget.

En livlig kvinde, Agnes Johnsen, er kåret som Arnatuk 2018. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)

 

Omkring 50 kvinder var mødt op i Taseralik. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)

 

Agnes Johnsens døtre sang efter deres tale. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)

 

Filippinere, der bor i Sisimiut, var med glæde med til at markere dagen, selvom de ikke kan forstå grønlandsk. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)

 

Stolte kvinder. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)