Myg går efter dufte

Vi kan være lidt glade for, at snablen er delt op og indrettet på sådan en måde, at der ikke spyttes og suges fra det samme sted. (Ass./Foto: James D. Gathany, CDC)

 

Når myg søger menneskeblod, går de efter bestemte dufte. Af den grund syntes myg, at nogle mennesker smager bedst, mens andre ikke gør.
Det siges, at myg gør sommeren dejligt, men de fleste plejer vist at være meget irriteret over dem.
- Myg tiltrækkes af CO2 og varme. Det afgiver alle mennesker. Men de tiltrækkes også af bestemte duftstoffer - for eksempel kombinationen af CO2 og mælkesyre og specielt L-isomeren af mælkesyre kaldet l-lactic acid, siger forsker på Aarhus Universitet Karl-Martin Vagn Jensen og fortsætter:
- Mængden og kombinationerne af disse stoffer kan være forskellige fra person til person. Tilsvarende er det forskelligt fra myggeart til myggeart. Hvilke myggeart, der foretrækker hvilke duftstoffer ved man ikke præcist. Men man har lavet forsøg, der viser, at myg foretrækker nogle menneskers lugte frem for andres.

Det siges, at myg afskyr surt blod og B-vitamin, men det mener Karl-Martin Vagn Jensen ikke er tilfældet. Han siger dog, at det kan virke at spise hvidløg, selvom det endnu ikke er videnskabeligt dokumenteret.

 

Myggespray hjælper bedst

Forskeren fortæller, at myggespray hjælper bedst, hvis man er plaget af myg og ønsker at undgå stik. Myggespray forebygger myggestik op til 70 %, så myggestik kan dog stadig forekomme.

 

Snablen deler sig i seks

De fleste tror sikkert, at en myg har én snabel til at suge blod med, men snablen deler sig i seks. Fire af dem er tynde klinger, der hjælper myggen med at gennembore huden. For enden sidder knivskarpe savtakker, der skærer gennem kød og væv for at lede efter blodkilden. Ved stik sender de myggespyt ned, der sørger for, at kroppens forsvarsmekanismer omgås – primært forhindrer det blodet i at størkne.

- Vi kan være lidt glade for, at snablen er delt op og indrettet på sådan en måde, at der ikke spyttes og suges fra det samme sted. Det er nemlig én af grundene til, at myggene ikke kan overføre HIV. Det er en forenkling. Myggen ville måske heller ikke altid kunne nå at suge nok blod op til at få virussen med – eller sprøjte nok ind i kroppen på offeret – men den seksdelte snabel udgør stadig en væsentlig del af forklaringen. Eller redningen, om man vil, fortæller lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum.

 

Ippernat 950px 02

Snablen deler sig i seks, og fire af dem er tynde klinger, der hjælper myggen med at gennembore huden. For enden sidder knivskarpe savtakker, der skærer gennem kød og væv. (Ass./Foto: Choumet et al, PLOS)