UNESCO har godkendt os!

(ass/foto: Qeqqata Kommunia)

 

Ansøgningen om at få kulturlandskabet på UNESCO´s verdensarvsliste, som Qeqqata Kommunia og Selvstyret ihærdigt har arbejdet på at få optaget, er blevet godkendt til alles glæde.

Naalakkersuisoq for Kultur Vivian Motzfeldt meddelte i lørdags, at meddelelsen om optagelse på UNESCO´s verdensarvsliste har gjort Grønland rigere.

- Jeg er stolt over, at UNESCOs verdensarvskomité har anerkendt de unikke værdier for endnu et område i Grønland. Med indskrivelsen af "Aasivissuit-Nipisat" har Grønland nu tre områder på verdensarvslisten, hvilket må siges at være en stor international anerkendelse af den smukke natur, vi har, samt den kultur, som er knyttet til den. Mange dygtige folk har bidraget til dette arbejde, og jeg vil gerne takke alle for deres indsats. Jeg glæder mig til at følge med i det videre arbejde, siger Naalakkersuisoq for Kultur, Vivian Motzfeldt.

Borgmester i Qeqqata Kommunia Malik Berthelsen mener, at optagelsen på UNESCO´s verdensarvsliste er meget betydningsfuldt.

- Det er vigtigt for os i Qeqqata Kommunia, Grønland og Arktis, at UNESCO har optaget et verdensarvsområde nord for Polarcirklen med fokus på stolte jagttraditioner. Netop området mellem Kangerlussuaq og Sisimiut har været kendetegnende for den 4½ tusind år lange tradition med bevægelse mellem hav og indland på jagt efter fødedyrene. Her mellem Davisstrædet og indlandsisen på den grønlandske vestkyst har vi i årtusinder benyttet qajaq, hundeslæder og boet i telte for at overleve i Arktis. At denne kultur med dens usædvanligt velbevarede bopladser, teltringe, grave, varder, depoter og stier nu har fået det fornemmeste af alle kulturstempler, nemlig UNESCO-verdensarv, er vigtig for vores egen selvforståelse og for omverdenen at forstå, siger borgmester i Qeqqata Kommunia Malik Berthelsen.

Kulturminister Mette Bock er også henrykt over, at komitéen har givet denne fine anerkendelse til dette enestående kulturlandskab.

Verdensarvskomitéen har i deres overvejelser blandt andet lagt vægt på, at landskabet fra indlandsisen mod øst over indlandets sletter, dybe dale og den 60 kilometer lange Ikertooq-fjord til øgrupper ud mod Davis Strædet i vest rummer enestående og usædvanligt velbevarede bopladser, grave, varder, depoter og stier – især for den arktiske region. Derudover viser arkæologiske udgravninger, at områdets jagttradition har været praktiseret fra 2500 f.Kr. til nutiden.

Beslutningen om at optage Aasivissuit - Nipisat på UNESCO´s verdensarvsliste blev truffet i forbindelse med verdensarvskomitéens årlige møde, der i år fandt sted i byen Manama i Bahrain.

Se yderligere informationer på Qeqqata Kommunias hjemmeside www.qeqqata.gl.

 

unesco akuersivoq 950px 01

I 2015-imi besigtigede regentparret med interesse Nipisat, da de var på besøg i Sisimiut. (ass/foto: Johannes Ujo Müller)

 

unesco akuersivoq 950px 02

Det historierige hav og indland er nu optaget på UNESCO´s verdensarvsliste. (ass./foto: Jens Fog Jensen)

 

unesco akuersivoq 950px 03

Nipisat. (ass/foto: Johannes Ujo Müller)