USA kan være til gavn for Kangerlussuaq

Qeqqata Kommunia håber, at amerikanernes interesse for Grønland skyldes Kangerlussuaq. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)

 

Mens de grønlandske byer dyster om lufthavne, er Qeqqata Kommunia fortrøstningsfuld for, at Amerikanerne er klar til at investere i den grønlandske lufthavnsinfrastruktur.
Mens amerikanerne kan anvende lufthavnen i Kangerlussuaq som en primær lufthavn, anser Naalakkersuisut ikke lufthavnen som den primære lufthavn.
Den amerikanske ambassade i København annoncerede deres interesse for Grønland på Facebook og Twitter, da de havde hørt om lufthavnspakken i Grønland.

 

Aaja advarer

Medlem af Folketinget, Aaja Chemnitz Larsen, ønsker først at erfare, hvorfor Amerikanerne er interesseret. Hun syntes at det er interessant at vide, om der er en sammenhæng mellem den amerikanske hensigtserklæring, og de fortsatte drøftelser om servicekontrakterne på Pituffik. Hun har desuden spurgt ind til, hvilke byer eller bygder de amerikanske investeringer kan falde i.
I dag har det amerikanske forsvar ret til at bruge Kangerlussuaq til nødlandinger. Ligeledes kan de bruge lufthavnen i tilfælde af 'krise, spænding eller i forbindelse med militære øvelser'. Det siges, at USA vil miste denne mulighed, hvis Kangerlussuaq nedgraderes kraftigt eller endda omdannes til en heliport.

 

Malik er fortrøstningsfuld

Selvom man advarer mod amerikanernes interesse for lufthavnsstrukturen, er borgmesteren i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen fortrøstningsfuld.
- Kangerlussuaqs fremtid er stadig meget usikker. Naalakkersuisut afventer Inatsisartuts afgørelse, hvilket er meget spændende, siger Malik Berthelsen.
De har brugt mange kræfter på at få landspolitikerne til at forstå, hvor meget Kangerlussuaq bliver udnyttet, og hvor gode muligheder der er, og de håber, at deres bestræbelser har været til gavn.
De håber, at amerikanernes interesse for Grønland vil gavne Kangerlussuaq.
- Jeg håber; jeg håber inderligt, at amerikanerne har tænkt på Kangerlussuaq i forbindelse med deres interesse for Grønland. Kommunen har et godt samarbejde med amerikanere, der kommer til Kangerlussuaq, men det er Naalakkersuisut, der sidder inde med ansvaret for udenrigsspørgsmål og søge muligheder for dem, men jeg vil igen sige, at jeg inderligt håber, at de har Kangerlussuaq i tankerne, siger en fortrøstningsfuld borgmester.

 

Hvis ikke, sakker vi bagud

Han fastslår, at det er svært at komme udenom en vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq, hvis turismen i Qeqqata Kommunia skal udvikles. Vejen vil tiltrække flere turister, og gøre turisttilbuddene attraktive. Qeqqata Kommunia er bekymret for, at turismen i kommunen vil sakke bagud og at turister vil forsvinde, hvis der i fremtiden bliver anlagt nye lufthavne i Nuuk og i Ilulissat, og vejen ikke bliver anlagt.
De er fortrøstningsfuld for, at der er en fremtid for Kangerlussuaq.
- Så længe jeg kan se, hvor godt Kangerlussuaq bliver udnyttet, og så længe turistoperatørerne udtrykker deres tiltro til Kangerlussuaq, tror jeg inderligt på, at Kangerlussuaq har en fremtid, når vi fastholder den nuværende banelængde og forbedrer tilbuddene og overnatningsfaciliteterne. Tilbuddene i Kangerlussuaq kan jo ikke bare flyttes til Nuuk, hvis der bliver anlagt en ny lufthavn i Nuuk, da de ikke har samme muligheder i Nuuk, slutter Malik Berthelsen.

 

amerikkarmiut kangerlussuarlu 950px 02

 En vej mellem Sisimiut og Kangerlussuaq kan ikke undværes, hvis turismen i Qeqqata Kommunia skal udvikles. (ass./foto: Johannes Ujo Müller)